dimecres, 24 de novembre del 2010

Proposta aplicable en un entorn professional



Bones,

La meva proposta està situada dintre del món empresarial de les telecomunicacions i concretament de les empreses que proporcionen aquests serveis als clients.

Si tirem d'imaginació o inventiva, podríem trobar-nos en la situació que som una empresa de telecomunicacions la qual instal·lem pissarres digitals interactives a les aules de diferents centres escolars.

Doncs en aquest escenari, l'empresa que l'anomenarem “PDIs l'antenista”, organitza un curs en un EVA (per exemple Moodle) en unes dates concretes. En aquestes dates s'intenta donar una formació al professorat dels diferents centres on s'han instal·lat les PDIs, per tal de descobrir entre tots aquesta nova eina.

La formació englobarà tan una part tècnica sobre les PDIs i els seus components, como les possibilitats que ens ofereixen a les aules. La formació disposarà dels següents apartats:
  • Documentació tècnica dels equips.
  • Formació del programari del fabricant (si ens posem en la pell de l'empresa, aquesta basarà la formació en el software del propi producte i no en software lliure).
  • Fòrum de comunicació entre professorat i alumnat.
  • Fòrum de debat i per compartir experiències entre l'alumnat.
  • Espai per entregar els exercicis demanats.
  • (Idealment): Simulador interactiu de la pissarra digital i el seu software en el Moodle, per tal de poder treballar online individualment o grupalment.
Moltes vegades (no tinc la certesa absoluta) el software de les pissarres digitals es pot instal·lar en els ordenadors locals del professorat. La idea seria que cada professor\a s'instal·les aquests programes al seu ordinador i a partir d'aquí realitzessin les diferents pràctiques. Aquesta seria l'opció més realista per poder realitzar les diferents activitats.

D'aquest curs depenent del temps, dels recursos disponibles i dels alumnes se'n podria treure molt suc. Ja que tan es pot fer treball individual com grupal, permet l'intercanvi d'idees entre professorat i a la vegada fa la funció d'acostament entre centres.

Espero que us agradi la idea.

Salutacions,
Jordi

5 comentaris:

  1. Trobo la idea molt original i molt bona, però desprès de fer el DAFO, se m'acudeix com a debilitat que el comprar una PDI, sol ser dels primers passos de digitaltizació dels Centres i manca, moltes vegades, la formació tecnològica adient per part del cos docent i podria suposar un petit obstacle utilitzar el Moodle per saber utilitzar la PDI, s'hauria d'averiguar abans el nivell de digitaltizació dels possibles usuaris i usuàries de les PDI, per no tenir sorpreses.
    Però té moltes oportunitats i fortaleses!!!!

    ResponElimina
  2. Hola Jordi, has entès bé, el software de les PDIs es pot inst·talar en els ordinadors i fas les funcions de les pissarres amb els ratolins en lloc de amb els punters. De fet, hi ha empresses serioses subministradores de PDIs (Smart) que t'ofereixen fer cursos telemàtics amb elles i et faciliten el software per treballar des de casa. També es pot descarregar en Internet aquest software gratuït durant un mes, per si hi ha algú interessat.
    Així que la teva proposta és possible i és interessant. Quan t'instal.len aparells d'aquestes característiques s'hauria de fer un esforç per al seu aprofitament i això requereix formació metodològica i tècnica per a tots.
    Salutacions
    Carmen

    ResponElimina
  3. Bona tarda, Jordi!
    Atenent a la meva experiència, jo m'imagino que el Moodle podria servir, d'una banda, de suport per als coordinadors de TIC dels centres, que solen ser qui fa la formació als professors, i també perquè els professors, un cop rebuda la formació, poguessin refrescar la memoria els primers dies de classe. Si, a més, el Moodle incloïa un espai per a compartir experiències, seria la bomba!
    Felicitats!
    ROSER

    ResponElimina
  4. Hola Jordi,
    Em sembla molt real la teva proposta, ja que de fet és la formació que estic fent ara mateix com a alumna. Estic inscrita i treballo força en un curs virtual de l'Xtec sobre la dinamització d'ús de les pissarres virtuals en un entorn Moodle. Les pràctiques les fem als nostres ordenadors personals, encara que no tinguem la pissarra, gràcies al programari de la pissarra Smart, tal com et comenta la Carmen.
    Ben cordialment,
    Marta

    ResponElimina
  5. Hola Jordi,
    Penso que la proposta és molt bona i molt oportuna en aquests moments d’implantació del projecte 1x1, quan s’estan instal•lant quantitat de pissarres digitals als IES. El fòrum de debat i per compartir experiències entre professors de diferents centres és una molt bona manera de compartir experiències i idees.
    Per cert, el nom també m’ha agradat molt.
    Salut.Noé.

    ResponElimina

Esperem els teus comentaris. Sigues curós!